Články, recenze a novinky

Recenze, článek:

Příběh jednoho neobyčejného batohu-Odstřelovačský batoh Eberlestock F4 Terminátor

Text: Martin Silovský, majitel a hlavní instruktor Scorpion Defense

Foto: archiv

Hned na začátek této recenze musím upozornit na několik základních faktů. První z nich je ten, že za recenzi nejsme nijak placeni ani ovlivňováni jakoukoliv firmou. Druhým a poměrně zásadním faktem je, že recenzovaný batoh nemám pouze týden, měsíc nebo rok na testy ale prošel se mnou již deset let a ano střílel jsem přes něj, nosil jsem v něm flintu, a ne jednu a používal jsem ho jak v práci v rámci ozbrojených složek, tak v běžném životě. Pojďme se tedy podívat, zda batoh za 14 tisíc stojí za to a co za své peníze dostanete.

Trochu historie hned na začátek, v době, zhruba v roce 2010, kdy jsme si batoh pořizovali v rámci výkonu práce odstřelovačů nebyl na našem trhu jakýkoliv batoh od Eberlestocku prakticky k sehnání a všeobecně se vyráběly pouze dva batohy určené pro odstřelovače, a to Eberlestock a poté Tasmanian Tiger. Vzhledem k tomu, že jsme v té době byli v kontaktu s odstřelovači z celého světa, věděli jsme přesně co chceme a řešili jsme pouze jak to dostat k nám. Pro představu jediné, co jsme v té době nafasovali pro výkon odstřelovače byla puška a střelivo, vše ostatní bylo již pouze na nás. Batoh jsme nakonec sehnali přes známé z americké základny Ramstain, kam jsme batohy nechali poslat a následně dopravit až k nám. Pro zajímavost batoh i s pouzdrem na dlouhou zbraň nás tenkrát vyšel na 11 000 Kč. a mnozí z mých kolegů o jeho pořízení doma taktně mlčeli.

Ohledně barevného provedení já mám batoh v provedení AT Digital ale upravený od firmy Eberlestock do vhodnějších barev podporující maskování. V současné době bych samozřejmě volil Multicam ale v té době byl nedostupný.

Samotný objem batohu neboli to, kolik toho batoh pojme je velmi dostačující a spadá do kategorie více denních a velkoobjemových, cca. 70 litrů, nikdy jsem neměl problémy s nedostatkem prostoru ať už jsem se balil na tři dny nebo na týden. Ostatně povrch batohu je po celé ploše pokryt systémem molle umožňujícím přidat další potřebné úložné prostory ve formě dalších sumek, kapes ať už originál od firmy Eberlestock nebo jakékoliv kompatibilní se systémem molle. Ale kdo tahal opakovaně po dlouhou dobu vše, ví že cesta vede k minimalizaci vybavení a hmotnosti.

Hmotnost batohu je snad jediné mínus, které musím zmínit. Samotná hmotnost batohu je 3500 g uváděná výrobcem, realita je o trochu více, což je hodně ale na druhou stranu, pokud chcete batoh, který je vyrobený z kvalitních materiálů a má vydržet prakticky vše pak je kvalita vykoupena v tomto případě hmotností. Na druhou stranu musím říct, že batoh po deseti letech intenzivního používání nemá jediný defekt a nikdy jsem nemusel řešit jakékoliv poškození nebo opravu. Jedním z důvodu proč si pořídit kvalitní batoh navždy bylo když jsem s batohem od klasické firmy v ceně do 1500 Kč. lehce poskočil v rámci bezpečnostního opatření na střeše a výsledkem byl utržený popruh, porušení zipu a utržení celé jedné strany samotného batohu. V batohu nebylo zas extrémně nic těžkého krom HK MP 5, odstřelovačského deníku a dalekohledu. Batoh od Eberlestocku mě nikdy nezradil a nikdy nezklamal ani když v něm bylo přes 30 kilo vybavení a vzadu strčené SAKO TRG 22.

Materiál batohu je z cordury a je naprosto perfektní a dostačující. Nikdy jsem opravdu neměl jediné poškození typu roztržení, odření nebo něco obdobného. Stejně tak po dobu deseti let je stálé barevné provedení batohu. Batoh a hlavně jeho obsah vydrží v suchu i při mírném dešti nebo setrvání ve vlhkém prostředí. Co jsem mnohokrát ocenil a použil je pláštěnka ukrytá ve spodní části batohu, která pokryje celý batoh, upevnění kromě elastického popruhu v celé části je umocněno ještě záchytnými háčky. V případě izolace batohu od země nebo při přesunu máte naprosto spolehlivé krytí před jakoukoliv vodní průtrží, případně můžete pláštěnku použít samostatně na jiné části výstroje nebo vybavení, kde máte prioritu. Nutno dodat že pláštěnka velmi dobře usychá a její hmotnost prakticky nezaznamenáte. Pro náročného zákazníka v současné době firma Eberlestock vyrábí pláštěnky v několika barevných provedeních a může to být i snadnější cesta pro případné maskování v rámci prostředí nebo ročního období. Poslední ohledně materiálu zmíním zipy, které opět celých deset let běhají jak mají bez nejmenšího problému. Co bylo příjemné po mnohý čas je jejich zakončení ve formě krytého očka pro lepší manipulaci v rukavicích nebo v případě zmrzlých prstů. Všechny přezky fastex na batohu mě také nikdy nezklamaly a nikdy jsem nemusel řešit jediné jejich poškození nebo nefunkčnost.

Rozložení batohu je naprosto nadčasové a perfektní. Veškeré vybavení uvnitř je naprosto přehledné a vždy jsem věděl kam co dát a veškeré vybavení našlo své místo od sluchátek až po střelivo. Co mě příjemně překvapilo je horní kapsa batohu, která obsahuje jednu velkou kapsu, opravdu velkou měl jsem v ní veškeré základní věci jako sluchátka, brýle, rukavice, barakudu, malý potravinový balíček a podobně, pak tu máme jednu voděodolnou kapsu také s dostatečným prostorem třeba i na camelbak a pak malinkou kapsu také voděodolnou například na klíče nebo prémiové náboje. Obrovskou výhodou je, že tuto kapsu můžete celou odejmout a použít samostatně, navíc má kapsa ukryté velmi dobré uchycení okolo pasu nebo jen tak přes rameno.

Následuje velká kapsa vnitřní části batohu, která je přístupná jak shora tak z přední strany, po té následuje vnitřní přepážka, která je schopna pomocí zipu propojit spodní komoru batohu s horní pro objemnější náklad. Ve vnitřním prostoru je pak další úložný prostor po stranách tvořený síťovými kapsami se zipem. Přiznám se, že jsem je nikdy nevyužil, viděl jsem, že někteří je používali na úschovu střeliva, ale já pro ně uplatnění nenašel. Ve spodní části je vnitřní prostor členěn několika samostatnými otevřenými kapsami s pružným lemem v různých velikostech. Používal jsem je s oblibou na maskovací prostředky, náhradní ponožky a drobnější vybavení. Přední část víka je zevnitř vybavena také systémem molle.

Při pohledu zepředu se nachází nad sebou dvě větší kapsy, které slouží pro různé vybavení, které potřebujete ihned bez nutnosti přístupu do vnitřní části. Jediné, co mě trochu zarazilo je opačné zapínání spodní kapsy na zip, pokud si na to nedáte zpočátku pozor může dojít ke ztrátě vybavení. Další výhoda je, že mezi těmito kapsami, které jsou vhodně naplněny, vám krásně leží tělo pušky. Když půjdeme do stran tak první úložný prostor je přístupný hned vedle vnitřního prostoru pomocí zipu a jištěn ukotvením. Vzhledem k tomu, že je disponován po celé délce batohu snadno tam vložíte objemnější předmět, já tam nosil hejkala na jedné a pončo na druhé straně. Pak směrem ven následují samostatné objemné kapsy s krytím zakončeném přezkou. Používal jsem se na hydra vaky nebo klasické láhve a na jídelní balíčky. Kapsy mají stejně jako celý batoh všude kompresní popruhy a jistící popruhy k dokonalému zabezpečení veškerého vybavení. Ve spodní časti se zvenku nacházejí po obou stranách další menší kapsy zakončené stahovací drukou, které perfektně slouží například na nábojnice, lano nebo jiné vybavení. Ve spodní části batohu se nachází malá kapsa se zmiňovanou pláštěnkou. Na spodní části batohu je také systém molle pro uchycení dalšího vybavení.

V zadní části batohu přes celé záda vede úložný prostor zakončen dole i nahoře zipem. Prostor je vybaven systémem molle a umožňuje vložení samotného pouzdra na zbraň nebo je vhodný pro vložení jakékoliv krátké zbraně, samopal, PDW nebo jiného vybavení. Zádový systém je tak dokonalý, že při vložení prakticky čehokoliv to na zádech nepociťujete. Zádový systém je opět nadčasový a doplnění o hliníkovou vnitřní konstrukci Intex. Popruhy přes ramena lze samozřejmě korigovat nahoru, dolů ale lze korigovat i samotná výška upevnění na zádech batohu. Popruhy dále umožňují upevnění dalšího vybavení nebo upevnění hadiček od hydro vaku nebo spojovací techniky. Samozřejmostí jsou drobnější popruhy na spojení přes hrudník. Bederní pás je dostatečně široký a komfortní a výrazně pozitivně ovlivňuje rozložení váhy veškerého vybavení. Pás je vybaven systémem molle a umožňuje nosit přídavné vybavení, pouzdro na zbraň, jídelní sumka a podobně. Pás je zcela odnímatelný a je možné ho použít samostatně. V případě, že jsem batoh používal pouze na plnění jednodenních úkolů ve stylu z auta na stanoviště a zpět, odnímal jsem pás pro lepší komfort přepravy.

Použití batohu v rámci střeleckých cvičení nebo posílení postavení při budování odstřelovačského stanoviště zvládl batoh výborně. Stejně tak při přesunech různými dopravními prostředky jsem na něm proseděl nebo proležel mnoho hodin také bez závad. Celkovou konstrukci batohu doplňuje nosné ucho v horní části batohu. Opět nemohu psát o jediné negativní zkušenosti, batoh jsem za ucho tahal zcela plný stejně tak jsme ho vytahovali pomocí lana do hůře přístupných prostor vždy bez problémů. Co bych za ta léta uvítal je boční držadlo pro přenášení. Na většině batohů Eberlestock podobného typu je již vyřešeno.

Samostatné pouzdro na zbraň je kapitolou samo o sobě a při své ceně okolo 5000 kč alespoň něco málo informací. Do batohu lze vložit na základě předem daného postupu jenž vyžaduje trochu cviku. Pouzdro je dělené na dvě části spodní větší a horní obdélníková menší. Obě části lze spolu spojit pomocí přezek a vzájemným překrytím, uvítal bych pevné spojení například zipem nebo suchým zipem i když chápu myšlenku výrobce vyhovět co největšímu množství případně používaných zbraní. V případě sklopné pažby nebo zbraně menší délky lze použít pouze spodní část pouzdra, a to nahoře uzavřít. My jsme většinou používali v rámci služby pouze pouzdro spodní a pažba byla obnažena. Je třeba dbát zvýšené pozornosti vzhledem k tomu, že ústí hlavně máte při zemi. Pouzdro bez problémů pojme pušku s jakoukoliv optikou. Co bych přivítal je opět nosné držadlo na pouzdro pro lepší přenášení samostatně.

Závěrem, za své nemalé peníze dostanete dle mého názoru a zkušeností v současné době to nejlepší co je na trhu v této oblasti. Pokud hledáte batoh pro služební účely v rámci speciálních činností pak je to jasná volba. Z mého pohledu mě batoh stál za každou korunu a nikdy nezklamal a jeho odolnost je neskutečná. Bez nadsázky máte batoh, který s vámi projde celou službu a pak bude sloužit dál ať už v civilu, při lovu nebo pro další generaci. Pokud bych v současné nebo i době minulé opět hledal batoh pro stejný účel nevybral bych jinak. I dnes mám pro každodenní užití malý jednodenní batoh od Eberlestocku.

Byl jsem upozorněn, že na recenzi je to příliš dlouhé ale odvětil jsem, že o batohu Eberlestock se nelze vyjádřit stručně.