Články, recenze a novinky

Reportáž

Systém univerzální střelec Scorpion Defense a představení firmy

Otázky: Jan Čontoš, instruktor Scorpion Defense

Odpovědi: Martin Silovský, majitel a hlavní instruktor Scorpion Defense

Začneme firmou Scorpion Defense jako takovou a pár věcí o ní. Kdo ji založil, jak vznikla a co nabízí na současném trhu?

Firmu Scorpion Defense jsem založil já zhruba před dvěma lety za účelem poskytování střeleckých kurzů jak pro veřejnost, tak pro ozbrojené složky. Nejprve se firma jmenovala Pherenike Defense na počest mé ženy, ale později jsme přistoupili k vhodnějšímu názvu pro současný trh na Scorpion Defense, kdy je moje žena narozena ve znamení štíra, takže šlo o přijatelný kompromis jak pro mě, tak pro trh.

V současné době nabízíme základní střelecké kurzy s krátkou střelnou zbraní (pistole, revolver), dlouhou střelnou zbraní (útočná puška) a kurz obranné brokovnice. Ve vyšší úrovni se pak jedná o kurzy na základě systému Univerzální střelec, o kterém budeme ještě hovořit. Ze speciálních kurzů pak můžeme zmínit kurz taktiky ochrany obydlí CQB, odstřelovačský kurz a mnohé další.

V budoucnu plánujeme i kurzy pro ozbrojené složky, kdy v současné době je vytvořena koncepce a probíhá jednání s některými z nich.

Zastavme se na chvíli ještě u našeho loga Scorpion Defense?

Logo bylo vytvořeno na základě mého požadavku. Předloha byl štír a odstřelovací puška. O úloze štíra bylo již řečeno, odstřelovací puška byla použita z důvodu mé minulosti, kdy jsem po dobu několika let byl na pozici odstřelovače a zároveň velitelem útvaru, který měl samostatnou skupinu odstřelovačů a člověk by neměl zapomínat z čeho vzešel. Autorem loga je grafik Pale Abe z Olomouce, kterému se logo velmi povedlo a odráží vše na čem jsme byli domluveni a něco malého i na víc.

Samotnému logu a firmě věříš natolik, že si jsi ho i nechal i vytetovat?

Ano mám logo vytetované pod jménem svojí ženy, jak jsem řekl na její počest.

Systém Univerzální střelec, mohl by jsi v krátkosti představit?

Jednou větou, systém Univerzální střelec je pro každého, pro každou zbraň a pro každou situaci.

Cílem bylo vytvořit systém, který je použitelný pro každého bez rozdílu věku, fyzické kondice nebo schopností. Systém, který je aplikovatelný zejména na každodenní situace a prostředí. V současné době je na trhu více společností, které jsou zaměřeny na výcvik v určitém elitním smyslu a na hraně fyzické kondice jednotlivce, jeho vybavení a schopností. Je to v pořádku a jsou u nás firmy, které to dělají na vysoké úrovni a v žádném případě nic proti tomu nenamítáme, a naopak pokud se mě někdo zeptá rád doporučím a respektuji tyto firmy. Ale my jsme hledali cestu, jak udělat kvalitní kurz jak pro obyčejného člověka, tak pro borce, který má za sebou léta zkušeností, pro člověka, který má fyzické omezení, pokročilý věk stejně tak, pro borce, jehož fyzická kondice je na úrovni vrcholového sportovce. Jak už říkal pan Colt, že jeho zbraně smazaly rozdíl mezi muži, my to jen povyšujeme na každodenní využití v jakékoliv situaci.

O jakých situacích tedy mluvíme?

Trénujeme, učíme a střílíme situace přizpůsobené lidem a každodennímu životu, jdete se psem, s rodinou, na nákup. Jedete autem, sedíte v kanceláři, ukládáte peníze nebo jedete jen na výlet. Co dělat v případě napadení, střelby, nebezpečného útoku, evakuace a ochrana Vašich nejbližších. Neučíme sportovní střelbu ale praktickou střelbu pro každodenní využití.

Co si představit pod pojmem jakákoliv střelná zbraň?

Máte našláplou upravenou sportovní zbraň, máte pracovního glocka nebo máte doma P38, máte velkokapacitní zásobník, nebo jen pět nábojů k dispozici, máte revolver, chcete takovou zbraň nosit, používat nebo jen zkusit veškeré její výhody a limity. Pak je to určeno pro Vás, naučíme Vás a Vaši zbraň používat v každodenní situaci se vším co Vaše zbraň obnáší. Na našich kurzech se setkáváme s různými zbraněmi a vždy je to přínosem nejen pro nás ale i pro všechny účastníky kurzu. Měly jsme chlapa s revolverem a absolvoval všechny taktické cvičení včetně přebíjení se svojí zbraní a po skončení kurzu přesně věděl co si může s touto zbraní dovolit a kde končí její možnosti. Stejně tak rozličnost ráží. Na více kurzech už jsme měli účastníky s ráží .22. Prostě chtěly zkusit zda to lze a jak. A ano šlo to perfektně a každý kurz se navíc individuálně přizpůsobuje.

A co oblečení a taktické doplňky?

Nemusíte na sobě mít maskáče a nosič plátů, ale můžete. Chcete si vše zkusit ve služebním taktickém „fullu“ proč ne. Chcete střílet v obleku, protože s v něm pracujete, chcete střílet v montérkách nebo teplákách, proč ne. Proto je to Univerzální střelec. Stejně jako ukážeme limity Vaší zbraně, stejně tak ukážeme limity Vašeho oblečení a případně taktického doplňku. Zároveň dokážeme poradit s jakýmkoliv doplňkem nebo typem oblečení až po balistiku. Jeden příklad za všechny je Franta (on bude vědět o kom je řeč), který přišel na kurz v žabkách, ležérním oblečení a pak s úsměvem vzal kalacha a dal v klidu celý kurz. Jak bylo řečeno naším cílem je vytvoření podmínek opravdu pro všechny a zpřístupnění střeleckých dovedností pro každého.

Součástí kurzů je i něco navíc?

Ano součástí každého kurzu je základní pojednání o balistice a propustnosti materiálů působením střel. Cílem je, aby účastníci kurzu odcházeli také s vědomím, co je zbraň, potažmo střela schopná způsobit v cíli a co vše se může stát cestou do něj. V tomto roce jsme pořádali i workshop, kdy jedním z témat byla právě terminální balistika s praktickou ukázkou různých druhů střel a jejich průchodnost různými typy materiálů zejména z domácího prostředí.

Kde se můžeme zúčastnit uvedených kurzů?

V tomto roce jsme pořádali kurzy na střelnici Alfashooting u Plzně, kterou považujeme za takovou naší domácí scénu a na druhé straně republiky jsme pořádali kurzy na střelnici Světnov u Žďáru nad Sázavou. V roce příštím, zůstaneme samozřejmě věrni Plzni, ale plánujeme expandovat na další střelnice v rámci celé republiky a nebráníme se jakékoliv spolupráci, kdekoliv a s kýmkoliv.

Na stránkách je uvedeno také heslo firmy?

Ano naše heslo je jednoduché a vystihuje veškerou podstatu naší firmy a nás instruktorů. Jedná se o jednoduchá tři slova jejichž význam hovoří za vše. Cvičit – bojovat – zvítězit.

Slovo na závěr?

Na závěr bych rád poděkoval Všem, kdo se zúčastnili našich kurzů a zvlášť děkuji Všem, kteří mají trpělivost a čekají až budou podmínky pro pokračování v naší činnosti. Na závěr znova uvádím, že se nebráníme žádné spolupráci ať už v oblasti výcviku, zbraní nebo taktických doplňků. Děkuji za rozhovor.